KLG Europe
Nederlands
  • select your language
    Nederlands
  • English
Nederlands

Stilstaan is achteruitgaan

16 mei 2022

De uitdagingen in de logistieke sector zijn groot. Personeel werven en behouden wordt steeds moeilijker. Tegelijkertijd beïnvloeden nieuwe technologieën en de situatie in de wereld de bedrijfsvoering. Door middel van het project ‘Logistiek leren zonder grenzen’ bereidt Fontys Venlo, samen met bedrijven zoals KLG Europe, studenten en professionals voor op de toekomst. KLG Europe is enthousiast over de samenwerking en onderschrijft het belang van een leercultuur op de werkvloer.

Yvonne Peeters, KLG Europe: ‘Stilstaan is achteruitgaan’

Logistiek leren zonder grenzen is een overkoepelend project waar meerdere programma’s onder vallen, zoals sociale innovatie en dare to share, waarbij een poule van studenten, opleiders en bedrijven samen probleemstellingen oppakken en kennis delen. In deze snel veranderde wereld vol technologische en ketenuitdagingen is het volgens de betrokken partijen noodzaak om je te ontwikkelen.

Leercultuur stimuleren

Door middel van het project bereidt Fontys Venlo, samen met bedrijven zoals KLG Europe en Vervoerscollege Venlo, studenten en professionals voor op de toekomst. “We stimuleren een leercultuur”, zegt Yvonne Peeters, executive assistant bij KLG Europe. “Dit betekent dat je het maken van fouten moet toestaan. Door medewerkers scholingsmogelijkheden aan te bieden, blijven ze zich ontwikkelen. Het verkleint de uitstroom van personeel, medewerkers voelen zich namelijk uitgedaagd. Verder is het vanwege de intrede van nieuwe technieken en systemen belangrijk dat de theorie op school aansluit bij de praktijk. Dus moet je je toekomstige medewerkers, de studenten, daar al vroeg mee in contact brengen.” KLG Europe zet zijn deuren open. “Binnenkort organiseren we samen met Fontys een student challenge voor eerstejaarsstudenten”, aldus Peeters.

Openstellen voor delen

Voor KLG Europe is het essentieel dat andere bedrijven ook een leercultuurorganisatie durven te stimuleren en roept bedrijven daarom op zich daarvoor open te stellen. “Wij delen natuurlijk graag, maar de nieuwe kennis moeten ook ergens vandaan komen”, zegt Peeters.

“Zo kun je de wereld van vandaag snel bijbenen”

 “Je ziet dat we uit projecten die onder Logistiek leren zonder grenzen vallen heel veel nieuwe informatie halen en dat je die op een bepaalde manier in je organisatie een plekje geeft. Die informatie kun je dan vervolgens weer delen in dat netwerk. Ik denk dat je op die manier de wereld zoals die vandaag de dag is, heel snel bij kan benen door die informatie vervolgens weer met elkaar te delen.”

Studenten enthousiasmeren

Je hebt volgens Peeters vaak niet de tijd om zelf iets volledig uit te zoeken, want tegen de tijd dat je dat hebt gedaan is die innovatie alweer vier keer zo snel. Peeters begrijpt dat het voor bedrijven lastig kan zijn om je bedrijfsinformatie te delen. “Aan de andere kant: je kunt de ingrediënten weten, maar daarmee geef je nog niet het recept prijs. Alleen al door te laten zien wat er gebeurt in de warehouses kun je studenten enthousiast maken”, vertelt Peeters.

Complexere beroepen

Stilstaan is achteruitgaan, vindt Peeters. “Je merkt dat de wereld zo snel verandert, zeker nu met de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne. De klant is nu meer koning dan ooit”, zegt Peeters. De tijdspanne waarin tegenwoordig logistiek moet worden bedreven is volgens Peeters klein, terwijl de wensen van de klant steeds uitdagender worden.

“Samenwerken zorgt voor nieuwe kennis in de organisatie”

“Doordat wij heel erg gewend zijn geraakt om vandaag iets te bestellen wat vervolgens morgen op de deurmat ligt, zijn beroepen heel complex geworden; dus de planner die alleen een chauffeur aanstuurt, is er allang niet meer. Die is een spin in het web geworden die overal iets vanaf weet”, vertelt Peeters. “We hebben een grote groep loyale collega’s en dat is heel fijn, maar dat zorgt er wel voor dat de kennis wat kan verouderen. Het samenwerken met scholen en de andere bedrijven zorgt ervoor dat je nieuwe kennis krijgt in de organisatie.”

Normen en waarden

Het project Logistiek leren zonder grenzen sluit aan bij de normen en waarden die KLG Europe heeft als organisatie. “We willen ons als organisatie blijven door ontwikkelen op een manier die in ieders straatje past. We accepteren de medewerker die heel graag wil groeien, maar ook de collega die het eigenlijk wel prima vindt zoals het gaat”, vertelt Peeters.

Wisselwerking

De wisselwerking tussen opleiders en bedrijven brengt theorie en praktijk volgens Peeters dichter bij elkaar. Binnen het project is er een duidelijke wisselwerking van kennis. “Het zorgt ervoor dat je als organisatie een frisse blik blijft houden. Studenten kunnen bij ons terecht voor een stageopdracht en velen blijven hier plakken, dus dat is heel fijne aanwas. Wij zijn heel nauw betrokken bij verschillende projecten en onderwijsgedeelten van het onderwijs, we schrijven mee aan lesmateriaal en projecten. We gaan ook meeschrijven aan het curriculum van de Associates degree.”

Leven lang ontwikkelen

Eenmaal aan de slag in de logistiek gaat het ontwikkelen van vaardigheden door. “KLG Europe begrijpt als geen ander dat je medewerkers eager moet maken om te blijven leren’, zegt Roy Fleuren, directeur bij Vervoerscollege Venlo, ook een van de aangesloten partijen. “Als je weet op welk niveau je medewerkers acteren, weet je ook hoe sterk de organisatie is en waar je hiaten hebt in je personeelsbeleid. Zo werk je toe naar een competentiegerichte organisatie.” Vervoerscollege Venlo is al jaren actief als opleider binnen de transport en logistiek. “Functies veranderen snel. Learning on the job wordt steeds belangrijker. Net als bij het project ‘Logistiek leren zonder grenzen’ is het belangrijk om laagdrempelige, praktijkgerichte informatie aan te bieden”, aldus Fleuren.

Kijken naar de persoon

Het product dat KLG Europe als logistiek dienstverlener levert is een dienst. Peeters vindt het dan ook belangrijk dat je als bedrijf meer kijkt naar degenen die de dienst maken en dus de waarde toevoegen aan dat product; de personen. “Hoe meer men bewust is dat de machinekamer bestaat uit heel veel collega’s, in plaats van echte machines, hoe meer men zich realiseert dat het raar is om niet te investeren in je medewerkers”, zegt Peeters. “Je koopt toch ook een nieuwe printer als die kapot is of als er een nieuw geavanceerder model uitgebracht wordt?”

“Je koopt toch ook een nieuwe printer als die kapot is?”

Naamsbekendheid verbeteren

De naamsbekendheid van de logistieke sector verbeteren is voor KLG Europe een van de belangrijkste redenen om mee te werken aan het project. “We merken dat de transport en logistieke sector een sector is waar je verliefd op wordt, maar je niet automatisch aantrekt door het imago. Maar als de cultuur en het werk niet bij iemand passen, dan houdt het redelijk snel op.”

“We hebben met z'n allen nog een enorme slag te maken”

 “Ik denk dat we daar met z’n allen nog een enorme slag te maken hebben. Door te laten zien dat de logistiek geen sector is waar het alleen maar ruikt naar diesel, die stoffig is, waar alleen maar mannen werken, waar je in een koude loods aan het rondsjouwen bent. Dat is slechts een heel klein gedeelte van een heel mooie grote sector, die enorm veel bijdraagt aan de economie in Nederland. Maar die naamsbekendheid verbeteren lukt ons alleen als we het samen doen”, concludeert Peeters.

 

Bron: Artikel Logistiek.nl

Bent u op zoek naar meer informatie? Graag komen we met u in contact!

Neem contact met ons op.

Partners & netwerken

Meer over onze partners