KLG Europe staat voor partnerschap en samenwerking
27 oktober 2020In september 2019 deed een nieuwsbericht de ronde in de Europese logistieke vakpers. De Nederlandse logistiek dienstverlener KLG Europe, opgericht in 1918 en sindsdien in handen van de familie Kuijken, zou worden verkocht aan de Chinese logistieke groep Sinotrans. De stelling in het nieuwsbericht dat er door de overname niets zou veranderen voor medewerkers, klanten en netwerkpartners blijkt waar te zijn: KLG Europe staat achter haar partnerschappen en samenwerkingsverbanden, inclusief haar lidmaatschap bij 24plus. Bij 24plus is KLG Europe sinds 2001 de partner voor Nederland, Groot-Brittannië en Ierland; via haar dochteronderneming KLG Europe Logistics SRL zijn zij sinds 2006 ook partner voor Roemenië. We vroegen bij het kantoor in Venlo naar de achtergrond van de verkoop. We wilden ook weten wat er tijdens het eerste jaar onder de nieuwe eigenaar Sinotrans is veranderd.
Artikel uit 24plus Punkte_2_2020
Achtergrond van de verkoop
“De verkoop van het bedrijf was een moeilijke beslissing. Het was tenslotte al meer dan een eeuw in handen van onze familie ”, zegt Kees Kuijken. De reden voor de verkoop was een gebrek aan opvolgers in de familie die de verantwoordelijkheid wilden nemen voor het bedrijf met twaalf vestigingen in drie Europese landen en vier vestigingen in China. Een voorwaarde voor de verkoop was dat de koper de kernwaarden van het bedrijf, zijn ruimdenkende bedrijfscultuur en de loyaliteit van zijn medewerkers respecteerde; de koper zou ook de onderneming als geheel blijven exploiteren. Kees Kuijken: "We gaven de voorkeur aan een niet-Europese koper zonder eigen bedrijfsstructuren op het Europese continent om te voorkomen dat KLG Europe zou worden opsplitst."
De koper Sinotrans
In Sinotrans vonden ze een koper die aan deze voorwaarden voldeed. Dat KLG Europe en Sinotrans al sinds de oprichting van KLG-ITM in 2014 nauw samenwerkten in China, was een andere positieve factor. Sinotrans is de grootste logistieke dienstverlener in China en de hele economische regio van het Verre Oosten. Het bedrijf heeft 40.000 medewerkers in meer dan 900 vestigingen. Sinotrans bestrijkt het volledige spectrum van logistieke activiteiten, waaronder warehousing, wereldwijde transporten over land en spoorvervoer, lucht- en zeevracht, cross-docking van containers en douane-inklaringsdiensten. In 2018 bedroeg de omzet meer dan 10 miljard US dollar. Kees Kuijken: "Ook al is Sinotrans meerdere ordes van grootte groter dan KLG, er zijn veel overlappingen als het gaat om strategische oriëntatie en activiteiten."
Sinotrans laat de volledige leiding in Nederlandse handen
Met de verkoop hebben de voormalige eigenaren - broers Ad en Kees Kuijken - zich teruggetrokken uit de ondernemersverantwoordelijkheid en zijn nu alleen nog adviserend actief. Erik Loijen is sinds begin 2020 de nieuwe CEO. Voordat hij de verantwoordelijkheid voor alle Europese activiteiten op zich nam, was hij twintig jaar directeur van de hoofdlocatie in Venlo voor KLG Europe. Roy Queis volgde hem op 1 september 2020 op als General Manager in Venlo. Patrick Rutten trad op 2 maart 2020 aan boord als de nieuwe CFO.
Erik Loijen - CEO KLG Europe
Grote plannen met KLG Europe
Sinotrans beschouwt KLG Europe als het ideale platform om hun activiteiten op het Europese continent uit te breiden. Doorslaggevend voor de aankoop waren naast professionaliteit en medewerkersloyaliteit de grote internationale klantenportefeuille en de sterke omzetgroei die KLG Europe de afgelopen jaren wist te realiseren. De belangrijkste factor voor koper Sinotrans was echter dat KLG Europe een Europees dekkend distributienetwerk biedt via hun kantorennetwerk en lidmaatschappen bij netwerken zoals 24plus en het Franse netwerk Astre. “Voor Sinotrans vervult KLG Europe de rol van organisatie binnen Europa”, legt CEO Erik Loijen uit. "Voor transporten van Azië naar Europa en vice versa bieden we al onze diensten vanuit één bron aan onze klanten."
Groei door Sinotrans
Door deze opzet heeft nieuwe eigenaar Sinotrans geen reden om de strategische oriëntatie van KLG Europe te veranderen. In het jaar na de overname is er echter veel veranderd op operationeel niveau. “Vóór Corona hadden we onze handen vol aan het beantwoorden van de vele vragen uit China en het verwerken van de orders”, zegt Erik Loijen. “Zelfs als de pandemie de goederenstroom verandert, zullen Europa en China belangrijke handelspartners blijven. Onze nieuwe structuur biedt ons enorme kansen voor toekomstige groei. "
Bent u op zoek naar meer informatie? Graag komen we met u in contact!
Neem contact met ons op.