KLG Europe
Nederlands
  • select your language
    Nederlands
  • English
Nederlands

Het nut van logistics engineers: 'Meer inzicht kan besparingen opleveren'

24 september 2024

Business engineer, logistics engineer. Hoe de functie ook heet, steeds meer logistiek dienstverleners hebben iemand in dienst die helemaal in de huid van de verlader kruipt en zijn logistieke vraagbaak is. Welke kwaliteiten hebben zij? Wat leveren ze het bedrijf op? En wat hebben zij nodig om ook in de toekomst relevant te kunnen zijn? Sjoerd Rijs; logistics engineer bij KLG Europe deelt zijn ervaring. Op Sjoerd Rijs’ salarisstrook van KLG Europe staat ‘operational excellence engineer’. Een hele mond vol, maar het blijkt maar een benaming. In gesprek met de klant werkt hij aan betere logistieke processen. Dit doet hij op basis van data en ervaring met optimalisatietrajecten.

Rijs (25) werkt nu ongeveer drie jaar in deze functie. Hij begon bij KLG tijdens zijn studie Logistics Management aan Fontys Venlo. Hij kreeg tijdens zijn stage al een contract aangeboden en heeft er naar eigen zeggen geen spijt van dat hij hier is blijven zitten terwijl hij eigenlijk nog een master wilde volgen. “Ik zit hier goed op mijn plek.”

Hoe ziet je gemiddelde werkweek eruit?

“Dat is heel verschillend. Mijn baan bestaat uit drie zaken.Ten eerste zijn er de projecten. Hiervoor is altijd één persoon de projectleider en daaromheen wordt een team samengesteld. Hier ben ik de meeste tijd aan kwijt. Ten tweede voeren we analyses uit met onder andere PowerBI voor intern advies. Waar kansen liggen, bijvoorbeeld, of hoe kosten of tarieven zich ontwikkelen. Ten derde zijn mijn collega’s en ik de link tussen IT en operatie. Het is voor deze afdelingen lastig om met elkaar te communiceren, omdat het verschil in vakinhoudelijke kennis zo groot is. We helpen met onze basiskennis van beide afdelingen bijvoorbeeld bij EDI- of klantimplementaties, zodat de juiste informatie over en weer wordt gedeeld.” Je kunt heel veel data hebben zonder context of heel veel context zonder data. Met beide schiet je niks op”

 

Wat heb je – naast data – nodig om je werk goed te kunnen doen?

Als logistics engineer heb je basiskennis van elke afdeling, maar voor projecten is diepere kennis nodig. Er moet dus iemand van die afdeling bij het project betrokken worden om samen tot de ideale oplossing te komen. Het verschilt per persoon hoe makkelijk dat gaat. De ene collega moet je praktische voorbeelden geven, en bij de ander moet je juist heel vernieuwend denken. De een staat ook meer open voor verandering dan de ander, dus je moet per persoon bekijken hoe je hem of haar meekrijgt. Dat is soms uitdagend, zeker omdat zij je zien als die jonge nieuwe collega, maar het is ook wel leuk aan deze functie. Je leert je collega’s heel goed kennen. Je moet een band opbouwen om uiteindelijk de gewenste verandering voor elkaar te krijgen.”

Is daar voldoende aandacht voor tijdens de opleiding?

“Bij ons op Fontys was er geen vak over verandermanagement. Als ik een collega moet overtuigen van het nut van een verandering, dan zorg ik dat ik 100 procent voorbereid het gesprek in ga. Als je een visie hebt en openstaat voor verandering, is het nodig om daar iemand voor aan te nemen. Bij KLG zijn we nu met z’n drieën.” “Maar ook als je zelf niet per se wilt veranderen, is een logistics engineer nodig. De markt vraagt ernaar. Klanten willen inzicht in hun data. Je moet meer aanbieden dan alleen het goedkoopste of snelste transport. Ik zie dat vooral kleinere bedrijven, bijvoorbeeld transporteurs uit Oost-Europa, geen logistics engineer in dienst hebben. Ze zien het belang er niet van in of hebben er niet voldoende financiële middelen voor. In Nederland zie je steeds vaker dat er wel oog is voor vernieuwing.”

Sluit de opleiding verder goed aan op de markt?

“Ik heb vooral veel gehad aan de internationale inmenging. Het is heel nuttig om ook met Duitse of andere internationale studenten naar logistieke vraagstukken te kijken. Je krijgt ook meer begrip van de regio, van de rol van logistieke bedrijven in het grensgebied. Verder is de opleiding wat mij betreft te theoretisch geweest en had ik liever meer praktijkervaring opgedaan.”

“Het helpt heel erg als er commitment is vanuit de operatie. Als je als organisatie wilt veranderen, dan moet elke afdeling daaraan meedoen en ervoor openstaan. Vaak willen personen wel de voordelen hebben van de verandering, maar hebben ze geen zin om er tijd in te steken en data aan te leveren. Als het management laat merken dat er behoefte is aan verandering, als zij daar een visie op hebben, dan krijg je de collega’s makkelijker mee. Bij ons neemt het management de operationele doelen voortaan mee in jaarpresentaties, naast het financiële deel.” Waarom is het belangrijk dat logistiek dienstverleners een logistics engineer in dienst nemen? Rijs: “De markt verandert continu. Als je geen logistics engineer in dienst hebt, heb je dus niemand binnen het bedrijf die fulltime bezig is met vernieuwing en optimalisatie. Bij KLG is de functie drie jaar geleden in het leven geroepen. Daarvoor kwamen de innovatieprojecten bij de managers te liggen, die al meer dan veertig uur in de week werken. Dat gaat niet. Zoals ik zei: je hebt als logistics engineer basiskennis van elke afdeling, maar de ander heeft soms veertig jaar ervaring in zijn vakgebied, dus dan moet je wel laten weten dat je er verstand van hebt.

Alsnog loop je vaak tegen een muur van weerstand aan. Mensen hebben een bepaalde werkwijze. Ze moeten gaan inzien wat het oplevert, anders ga je niet je werkwijze aanpassen.” Een logistics engineer heeft basiskennis van elke afdeling, maar de ander heeft soms veertig jaar ervaring”.

Op welk project ben jij tot nu toe het meest trots?

“Mijn afstudeerproject voor een Lean Six Sigma-cursus ging over het verkorten van de doorlooptijd op crossdock. Het streven is dat een pallet er gemiddeld minder dan 24 uur staat. Het gemiddelde lag er net boven, maar dankzij ons project ligt de doorlooptijd nu op 20 uur per pallet. De winst was vooral te behalen op de pallets die er een nacht stonden, door met klanten en vervoerders in gesprek te gaan. Verder hebben we mooie digitaliseringsslagen behaald op het crossdock, waar nog werd gewerkt met whiteboards en veel onnodige scans.”

Wat moet je kunnen om ook in de toekomst relevant te zijn?

“In de toekomst zal kennis van BI steeds belangrijker zijn. Je moet inzage geven op de hele supply chain. De klant vraagt, wat Lucy net zei, steeds vaker naar zaken als CO2-uitstoot en gaat zijn vraag steeds verder uitbreiden. Daar moet je in mee kunnen en proactief in zijn. Daarnaast moet je zoveel mogelijk gaan koppelen met de klant, om directer te kunnen communiceren en samen de juiste inzichten te krijgen. Ten derde moet je intern de organisatie blijven optimaliseren en digitaliseren, zodat er steeds minder handmatig werk uitgevoerd wordt.”

---

Bron: Logistiek.nl

Website Logistiek.nl: www.logistiek.nl

Bent u op zoek naar meer informatie? Graag komen we met u in contact!

Neem contact met ons op.

Partners & netwerken

Meer over onze partners