KLG Europe
Nederlands
  • select your language
    Nederlands
  • English
Nederlands

De logistieke youngprofessionals klaarstomen voor de toekomst

30 maart 2022

De samenwerking tussen KLG Europe en de Fontys zijn in het belang van het creëren van een leercultuur op de werkvloer. Innovatieve opleidingsprogramma’s worden samen opgesteld voor de professionals voor de toekomst.

LOGISTIEKE STUDENTEN EN PROFESSIONALS KLAARSTOMEN VOOR NIEUWE COMPETENTIES

De uitdagingen in de logistieke sector zijn groot. Personeel werven en behouden wordt steeds moeilijker. Tegelijkertijd beïnvloeden nieuwe technologieën de bedrijfsvoering. Door middel van innovatie opleidingsprogramma’s bereidt Fontys studenten en professionals voor op de toekomst. KLG Europe en Vervoerscollege Venlo zijn enthousiast over de samenwerking en onderschrijven het belang van een leercultuur op de werkvloer.

Stilstand is achteruitgang. Zeker in de logistiek. Slimme technieken en systemen doen hun intrede: robotisering, kunstmatige intelligentie (AI), big data en Internet of Things (IoT). “Dit maakt bedrijven efficiënter, veiliger en duurzamer”, zegt Danny Jonker, docent bij Fontys in Venlo. “Dat vraagt er wel om dat medewerkers zich de competenties eigen moeten maken om met die nieuwe technieken en systemen te kunnen werken.”

Uitdagingen

Fontys leidt daarom niet alleen studenten op in Venlo, maar zet breed in op scholing. Onder meer met het project Logistiek Leren Zonder Grenzen. Jonker: “We zijn het project in 2019 gestart, inspelend op een groeiend aantal vacatures in combinatie met een hoge uitstroom. Bijzonder is de samenwerking met Hogescholen PXL uit Hasselt. De provincies Nederlands-Limburg en Belgisch-Limburg en Interreg Vlaanderen-Nederland dragen bij aan de financiering van dit project, hetgeen ook aangeeft hoe hoog de nood is om actie te ondernemen.

Voorafgaand werd logistieke managers gevraagd wat de belangrijkste ontwikkelingen zijn voor de komende vijf jaar en wat ze verwachten van hun medewerkers. Naast het aanleren van digitale vaardigheden zijn dat analytisch denkvermogen en soft skills. Naar aanleiding hiervan is een programma samengesteld, bestaande uit webinars, virtual classrooms, college tours, student challenges en bedrijfsstages.”

KLG Europe is één van de deelnemende bedrijven. “Wij stimuleren een leercultuur”, zegt Yvonne Peeters, executive assistant bij KLG Europe. “Dit betekent dat je het maken van fouten toe moet staan. Door medewerkers scholingsmogelijkheden aan te bieden, blijven ze zich ontwikkelen. Het verkleint de uitstroom van personeel, medewerkers voelen zich namelijk uitgedaagd. Verder is het vanwege de intrede van nieuwe technieken en systemen belangrijk dat de theorie op school aansluit bij de praktijk. Dus moet je je toekomstige medewerkers, de studenten, daar al vroeg mee in contact brengen.”

“Durf op de werkvloer een leercultuur te stimuleren”

KLG zet zijn deuren open. “Binnenkort organiseren we samen met de Fontys een student challenge voor eerstejaarsstudenten. Mijn oproep aan bedrijven: durf je open te stellen. Ik begrijp dat dat soms lastig is, je gaat toch informatie delen. Aan de andere kant: je kunt de ingrediënten weten, maar daarmee geef je nog niet het recept prijs. Allen door te laten zien wat er gebeurt op de werkplek kun je studenten al enthousiast maken.”

Leven lang ontwikkelen

Eenmaal aan de slag in de logistiek gaat het ontwikkelen van vaardigheden door. “KLG Europe begrijpt dat als geen ander dat je medewerkers eager moet maken om te blijven leren”, zegt Roy Fleuren, directeur bij Vervoerscollege Venlo. “Als je weet op welk niveau je medewerkers acteren, weet je ook hoe sterk de organisatie is en waar je hiaten hebt in je personeelsbeleid. Zo werk je toe naar een competentiegerichte organisatie.”

Vervoerscollege Venlo is al jaren actief als opleider binnen de transport en logistiek. “Functies veranderen snel. Learning on the job wordt steeds belangrijk. Net als bij het project Logistiek Leren Zonder Grenzen is het belangrijk om laagdrempelige, praktijkgerichte informatie aan te bieden.

“Blijven ontwikkelen om medewerkers uit te dagen en te behouden”

KLG Europe en Vervoerscollege Venlo zien het project als een aanjager. Peeters vindt ook de samenwerking met de Belgische hogeschool een meerwaarde. “Onze vestiging in Eersel zou niet zonder Belgische collega’s kunnen. Veel Belgen spreken Frans, daarom zijn we altijd op zoek naar Belgische collega’s.”

Jonker vult aan: “De uitdaging van de logistiek in Nederlands-Limburg en Belgisch-Limburg zijn van dezelfde aard. Door samen dit soort projecten op te pakken, kunnen we van elkaar leren. Samenwerking is de sleutel tot succes.”

---

Roy Fleuren (directeur Vervoerscollege Venlo), Yvonne Peeters (executive assistant KLG Europe) en Danny Jonker (docent/ onderzoeker Fontys).

Bron: www.ondernemendvenlo.nl

Website Fontys: www.fontys.nl

Bent u op zoek naar meer informatie? Graag komen we met u in contact!

Neem contact met ons op.

Partners & netwerken

Meer over onze partners