KLG Europe
Nederlands
  • select your language
    Nederlands
  • English
Nederlands

Congres: Top van wereldwijd opererende logistieke bedrijven strijkt neer in Venlo voor congres

14 oktober 2015

“Je kent je volgende concurrent niet”

De crème de la crème van de logistieke wereld is in Venlo neergestreken. Tot en met vrijdag praten de topmensen over de toekomst van hun sector

Bron: Dagblad de Limburger (tekst in Nederlands)

Uit de toegangsprijs blijkt dat we niet met een ordinair congres van doen hebben. Drie dagen meepraten over logistiek in de Venlose Maaspoort kost 3695 euro. Inclusief lunch, dat wel.

Het congres is dan ook niet bedoeld voor de gewone man die op de een of andere manier met logistiek te maken heeft. De Maaspoort is tot en met morgen het domein van de topmanagers uit de hele wereld, de mensen die in de logistiek wat in de melk te brokkelen hebben. Die moeten beslissen waar het met de logistiek heen moet. De deelnemerslijst vermeldt de namen van de topmensen van bij het grote publiek bekende bedrijven zoals DHL, UPS, Seacon Logistics en KLG Europe. Maar ook de opdrachtgevers voor de logistieke sector, Vodafone, Spar, Philips, Media-Saturn, hebben hun hoogste bazen gestuurd. In dit verband is het wel opvallend dat de organisatie van het congres, EFT-summit genaamd, voor Venlo heeft gekozen. De regio Venlo-Venray mag dan wel al jarenlang logistieke hotspot nummer 1 van Nederland zijn, er zitten in deze stad maar weinig bedrijven waar ook de grote baas zit. Zo werd het oer-Venlose logistieke bedrijf Frans Maas ooit opgekocht door het Deense DSV. Océ is al enkele jaren ingelijfd door Canon in Japan. Dat betekent dat het lot van deze bedrijvigheid elders wordt beslist. Maar goed, het binnenhalen van het congres schaart Venlo zich wel mooi in het rijtje van steden als Londen, Dubai, Singapore, Antwerpen, Chicago en Atlanta, waar de bijeenkomst eerder werd georganiseerd.

Uit deze opsomming blijkt al dat logistiek geen regionale bezigheid meer is. Op wereld niveau zijn de logistieke bedrijven door overnames enorm gegroeid. “Je weet niet wie je volgende concurrent is”, is inmiddels een gevleugelde uitspraak in de logistieke wereld. De concurrentie is moordend, zie voorzitter René Richters van het SMART Logistics Center, in belangenclub van de logistiek in Noord-Limburg, eerder al in de krant. De economische crisis in de afgelopen zes jaar heeft ervoor gezorgd dat er vooral werd gepraat over kostenreductie en op de prijs wordt geconcurreerd. De crisis heeft ervoor gezorgd dat vooral werd gesproken over “hoe te overleven”. Het kan niet goedkoop genoeg. En dat leidt weer tot de nodige uitwassen op personeelsgebied. Vakbond FNV voert op dit moment een kruistocht tegen logistieke bedrijven in Nederland die, al dan niet door nood gedwongen, in haar ogen het niet zo nauw nemen met de regels.

Hoe komt de logistiek uit die spiraal waarin allen de kosten een rol spelen? Dat is een van de onderwerpen die dezer dagen aan de orde komen. De oplossing wordt onder meer gezocht in het bieden van extra “waar” aan de klanten. De logistiek moet met de klanten meedenken over het oplossen van de problemen. Want de klant van de klant (de consument), verandert ook. Die gaat steeds minder de deur uit om naar de winkel te gaan. De moderne klant wil een paar laarzen die zij ’s avonds om 21:59 uur via internet bestelt, uiterlijk de dag daarna om 10:00 uur in huis hebben. En als de laarzen niet bevallen, wil ze zo snel mogelijk worden verlost van de miskoop.

Zo’n moderne consument zorgt voor enorme hoofdbrekens bij de producent, leverancier en de logistiek. Van de laatste wordt verwacht dat die supermoderne distributie centra bouwt die enorm afwijken van de traditionele magazijnen. En worden de laarzen nog wel bezorgd door de pakketjesbezorger die rondrijdt in een bus?

De techniek gaat voor nog veel meer veranderingen zorgen. Landt straks een drone op de stoep waaraan de laarzen hangen? En heeft de vrachtwagenchauffeur nog wel toekomst? Er zijn experimenten gaande met chauffeurloze trucks. En dan heb je nog de slimme bril die in de magazijnen haar intrede doet. Daarmee zijn de orders veel efficiënter bij elkaar te “rapen”, blijkt uit proeven bij DHL en TNT. En dan is daar de 3D-techniek. Steeds meer spullen die elders worden geproduceerd, kunnen nu worden geprint waar ze nodig zijn.

Bent u op zoek naar meer informatie? Graag komen we met u in contact!

Neem contact met ons op.

Partners & netwerken

Meer over onze partners